Gräsguiden

Att anlägga rullgräs

Även när man ska anlägga en färdig gräsmatta är förberedelserna viktiga. Se till att alla ytor är släta och småsten är bortplockat innan rullgräset levereras. Innan gräsrullarna är på plats kan man med fördel gödsla, vilket ger rötterna den bästa förutsättningen och de viktigaste näringsämnena för en god växtstart (1,5–2,5 kg/100m2).

Gräsrullar alstrar snabbt mycket värme som är skadligt för gräset. Det är därför viktigt att rullarna snabbt kommer på plats. Blir gräset liggande i solen är det risk att det torkar. Tänk på att hela gräsrullen måste ha markkontakt. Trampa till eller vältra och avsluta med att vattna.

Den första tiden när gräsmattan är på plats så kan du vattna efter behov. Känn att gräset alltid är lite fuktigt, det skyndar på gräsets rotbildning. Om gräsrullarna glider isär är det bra att dressa skarvarna med mulljord då minskar risken för att gräset torkar. När gräset känns fast, oftast efter någon vecka, går det bra att klippa. Om du märker vid klippningen att gräset inte ligger riktigt på plats är det bättre att välta istället för att fortsätta klippa.

Efter klippning så låt gräset vila i några dagar för att sedan klippa igen. Lite beroende på säsong, kan man med fördel gödsla gräset igen efter fyra veckor. Använd gödsel som är komponerat efter säsong och behov. (2–3 kg räcker till 100m2).

Författare: Simeon Liljenberg

Jobbar bland annat som gräsinspektör åt Svenska Fotbollförbundet och green keeper på ett flertal golfbanor. Här pratar han om gräset på Friends Arena.