Gräsguiden

Råd från en greenkeeper

Konsten för att lyckas med all växtlighet är att ha en långsiktig plan och att göra rätt saker vid rätt tidpunkt. Några tips att tänka på:

  • Börja göda gräsmattan i mars/ april med vårgödsel. Följ leverantörens rekommendationer. Den andra givan gödslar du i mitten av sommaren med sommargödsel. Utifrån säsongen och sommarens start kan en tredje giva vara lämplig. Under de kalla månaderna behöver rotsystemet näring för att hålla sig starkt och klara sig bra över vintern, det gör också att gräsmattan kommer igång snabbare på våren. Det är då lämpligt att lägga en giva av höstgödsel.
  • Vertikalskär gräsmattan under perioden då gräset växter. Vertikalskärningen gör att gräsmattan syresätts och dräneringen förbättras och kan göras gör om du vill fräscha upp din gräsmatta.
  • Vill du rätta till ojämnheter på gräsmattan kan du dressa den. Dressa aldrig mer än att du kan se gräset under. Detta kan göras 2–3 gånger per år. Ju fler gånger desto jämnare och finare gräsmatta.
  • Vattna torra partier på gräsmattan mer än övriga ytor. Vattna rikligt men sällan, mer under sträng torka. Vid stödsådd, vattna extra mycket. Det är viktigt att fröet hela tiden får tillgång till vatten. Men vattna inte för mycket – en blöt gräsmatta får lättare svampangrepp.
  • Om man är flitig med gödning blir det svårare för ogräs och mossa att etablera sig. När mossa och ogräs är borta kan det vara bra att kompletterings så.
  • Löv som ligger på gräsmattan hindrar syreväxlingen till gräsplantorna.

Författare: Simeon Liljenberg

Jobbar bland annat som gräsinspektör åt Svenska Fotbollförbundet och green keeper på ett flertal golfbanor. Här pratar han om gräset på Friends Arena.