Gräsguiden

Konsten att få till en lyckad nysådd

Som med så mycket annat så är förarbetet nyckeln till ett lyckat resultat när en gräsmatta ska anläggas. Var noga med att kratta underlaget så att det blir jämt, plocka bort småsten och luckra upp jordkokor. Ytan ska vara jämn och gärna ha någon form av lutning, tänk på att lutningen ska vara från huset så att ytvattnet rinner åt rätt håll. För att få den tänkta gräsytan så jämn som möjligt kan en gallervält med belastning användas för att pressa ner jorden.

Innan du lägger gräsfrö bör man gödsla med gödsel som innehåller ca 15% kväve, detta ger fröet den bästa förutsättningen med de viktigaste näringsämnena för en god växtstart (1,5–2,5 kg/100m2).

Så med valt gräsfrö, mylla ner fröna med en kratta eller använd såmaskin eller en ”gödselspridare” som du kör kors och tvärs. Vältra sedan med en gallervält eller liknande. Försök håll den nysådda markytan fuktig, men inte genomblöt, under de två första veckorna. Vattna ofta och lite!

Gräset bör vara minst 6 cm innan du klipper för första gången. Efter 5 veckor kan man stödså och gödsla en gång till. Gör då på samma sätt som när du sådde första gången, och använd samma gödning och frö.

Åtgång av frön

Välj ett frö som passar dina önskemål och förutsättningar. Till en 1000m2 stor gräsmatta behöver du ca 25 kg växtstart och 30 kg gräsfrö.

Författare: Simeon Liljenberg

Jobbar bland annat som gräsinspektör åt Svenska Fotbollförbundet och green keeper på ett flertal golfbanor. Här pratar han om gräset på Friends Arena.