Gräsguiden

Bestäm din ambitionsnivå och vilken typ av gräsmatta du vill ha

Paradgräsmatta – för dig med mycket tid

En typisk ”parkmatta” med tunnare grässtrån, som är långsamväxande. Den kostar lite mer energi och pengar men blir oftast tät och fin. Att anlägga en paradgräsmatta kräver att du har tiden till att klippa och sköta den. För att få bästa resultat ska jordmånen vara sandig och lätt dränerad.

Bruksgräsmatta – om du vill ha en mindre ömtålig gräsmatta

En tåligare gräsmatta som har grövre och bredare strån. Den gror snabbt, har bättre reparationsförmåga och återhämtar sig snabbare från slitage än tunnare gräs.

När ska gräsmattan anläggas?

Att anlägga en gräsmatta är lämpligast på hösten då luften är fuktigare på kvällarna och tidiga morgnar. Gräset hinner rota sig och mattan bli grön innan vintern kommer. Så slutet av augusti och början på september är generellt en bra tid. Men eftersom Sverige är ett avlångt land med olika växtzoner och olika sorters jordar måste man även ta hänsyn till detta vid själva anläggningen av gräsmattan.

Avgöra jordtyp – styv eller lätt jord

Att få en indikation på vilken sorts jord man har är inte så svårt:

Ta lite jord från den befintliga gräsmattan i fuktad hand och krama. Lerjord (styv) bildar lätt en klump som det går att forma och göra avtryck i medan sandjorden smulas sönder.

På detta sätt får du reda på om jorden är bättre eller sämre dränerad. Det här ger en vägledning, men för att få korrekta värden måste gör man en riktig jordanalys.

Författare: Simeon Liljenberg

Jobbar bland annat som gräsinspektör åt Svenska Fotbollförbundet och green keeper på ett flertal golfbanor. Här pratar han om gräset på Friends Arena.