Fråga motorexperten

VÅR GRÄSKLIPPAREXPERT

Magnus Persson har jobbat inom service och försäljning på Briggs and Stratton i 12 år. Han har en gedigen kunskap om gräsklippar-motorer.

– Under en säsong har jag nog en 3-5 klippare av olika fabrikat för att testa hur de fungerar.

FRÅGA MOTOREXPERTEN

Vad är evaporativa utsläpp?

Det är en av många frågor vi brukar få om gräsklippare. Svaret på den frågan och andra har vi samlat här. Om du vill veta något annat om gräsklippare är du välkommen att ställa en fråga till vår motorexpert Magnus.

Går det att återvinna sin gamla gräsklippare?

Ja, det gör det. Om du har en gammal gräsklippare som ska kasseras är det absolut bäst för miljön att återvinna den. Lämna den på återvinningscentralen där du kan få hjälp med att sortera delarna rätt. Kanske kommer delarna i framtiden att användas för att tillverka nya gräsklippare!

Vilka auktoriserade återförsäljare av gräsklippare finns?

Här kan du söka efter din närmaste fackhandel som servar, reparerar och säljer Briggs & Strattonmotorer och reservdelar. Våra återförsäljare säljer även andra märken.

Funkar det att använda miljöbensin till min gräsklippare?

Normalt krävs ingen omställning för att byta till den miljövänligare alkylatbensinen om man tidigare använt vanlig bensin. Om motorn är äldre än 15 år så rekommenderas att man ser över slangar och gummidetaljer i bränsle­systemet eftersom de kan ha torkat ut, frätt sönder eller sotat igen av användning av vanlig bensin. Alkylat­bensin kan däremot inte skada motorn mer, då det ju i alla avseenden är en renare form av bensin.

Min gräsklippare är svår att starta, finns det något bra knep att ta till?

Se till att bensinen inte är äldre än 30 dagar, och följ underhålls­rekommenda­tionerna i instruktion­sboken. Om det fortfarande inte fungerar så kontakta en auktoriserad verkstad.

Vad är evaporativa utsläpp?

Evaporativa utsläpp är utsläpp av bensinångor när motorn inte är igång och sker på två sätt. Genomträngnings­utsläpp kommer från penetration av reaktiva organiska gasmolekyler genom väggarna i bränsle­systemets komponenter samt avdunstning från ytor som till exempel bränsletanken, bränsleledningar, packningar och tätningar. Utsläpp genom ventilering kommer från avdunstning av bränslet då bränsleångor tränger ut ur bränslesystemet.

Kan man göra något själv för att gräsklipparen ska hålla längre?

Om man tar hand om sin gräsklippare, gör rent den, byter olja, luftfilter och tändstift regelbundet så inte bara förlänger det livstiden på gräsklipparen utan den påverkar inte miljön lika mycket. Med rätt skötsel och underhåll kan man minska bränsle­förbrukningen med upp till 30 procent och utsläppen med upp till 50 procent. Se även till att vinter­förvara gräsklipparen under tak.

Min gräsklippare hackar och går ojämnt, vad ska jag göra?

Det kan bero på flera olika orsaker. Börja med att se efter så att bensinen i gräsklipparen inte är äldre än 30 dagar. Om den verkar vara okej så kan du rengöra-  eller byta luftfiltret och prova att byta tändstift. Skulle inget av detta göra någon skillnad så kontakta din auktoriserade verkstad för felsökning.

Min gräsklippare klipper inte lika bra längre, vad kan vara fel?

Det kan bero på flera olika orsaker, till exempel kan knivarna vara slöa eller klippdäcket smutsigt. Gör rent gräsklipparen ordentligt till att börja med, det kan ha fastnat grenar eller klumpar av gräs undertill. Du kan även byta ut knivarna om de verkar slöa. Om inget av detta hjälper så kontakta din auktoriserade verkstad för felsökning.

FRÅGA MOTOREXPERTEN