Skydd mot fukt på vind

I många fall så väntar man på att något ska hända, innan man åtgärdar det. Det händer tyvärr med flera saker som att vänta med att byta bromsar på bilen till dom är så dåliga plötsligt att dom knappt tar när du bromsar. Eller att det börjar läcka in genom taket innan du får tummen ur att byta tegel på taket. Ja det kan vara många ting som man hellre väntar med och jag tänker att en sådan sak är fukt på vinden eller allmänt i huset. Istället för att tänka på ett skydd mot fukt på vind så låter man det i många fall gå så långt att det är värre att reparera än att förebygga.

Att fuktskydda vinden

Det finns mindre åtgärder som du själv kan göra för att skydda vinden mot fukt som till exempel att kontrollera hålen som elkablar och vattenrör går genom. Är dom tätade? Hur ser takluckan till vinden ut, är den tillräckligt tätad eller kan du göra det ännu lite bättre? Det är bra om du tar för vana att kolla ditt vindsutrymme ett par gånger om året för att kunna förhindra att för mycket fukt får fäste. I annat fall kan skadorna ha hunnit bli för stora.

Fukt på vinden av varm luft

Det är inte helt lätt att skydda vinden mot fukt, du bör ha lite grundkunskaper först. Det funkar ungefär så här, att när luften kyls ner lämnar den ifrån sig vatten som kondenserat. Om du har värme på i övriga huset så blir inte kondensen något problem men då vinden är kallare så kommer fukten att tränga upp genom eventuella läckor eller genom tunna innertak och då får luften på vinden ökad fukttillförsel och därmed en högre relativ fuktighet. På sikt finns även risken för mögel om inte detta åtgärdas innan. Att ventilera är alltså bara bra så länge uteluften är torrare än den på vinden. Är det tvärtom ska man undvika att ventilera.